top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPhilip Wijs Photos & Art

Fietsroute rondom Nieuwkoopse Plassen en Meije

Bijgewerkt op: 31 okt. 2023

Het plassengebied - en de omgeving van Nieuwkoop en Noorden waren voor Wijsmuller en andere schilders (waaronder Willem Roelofs) een belangrijke inspiratiebron. Soms kwam hij er met zijn vrouw Agatha. Vanuit een roeiboot maakte hij schetsen van rietstengels en andere watervegetatie op de Nieuwkoopse Plassen. Later werkte hij deze in zijn atelier uit. Er is zelfs een foto van hem, schilderend bij Noorden. Wijsmuller en andere kunstbroeders verbleven in Pension Verzijden in Noorden. Tot 1915 kon hij met de trekschuit de Amstel afvaren, die als Kromme Mijdrecht vlakbij Noorden stroomt. Na 1915 kon hij per spoor naar Nieuwkoop reizen.

In dit gebied leefde men van oudsher van de kleinschalige landbouw en veeteelt. Het turfsteken werd vanaf de 16e eeuw een belangrijke bron van inkomsten. Men graafde de veengronden af waardoor er grote en diepe plassen ontstonden. Ongetwijfeld werd er toen ook gevist en nog steeds worden fuiken gezet om palingen te vangen. Later werden deze plassen grotendeels drooggelegd, mede omdat ze veel wateroverlast veroorzaakten. Alleen een deel bleef echter gespaard en ontwikkelde zich tot een (water)recreatiegebied én een ongekend natuurparadijs met bijzondere flora.

De route voert langs de werken van Wijsmuller, maar ook langs cultuur- en natuurhistorische waardvolle plekken (Nota bene: van niet alle werken weten we waar hij ze heeft gemaakt, maar in ieder geval wel in het Groene Hart.) Je rijdt vanuit het dorp Nieuwkoop rondom de Nieuwkoopse Plassen. Ten zuiden van het plassengebied rijd je langs de Meije en door het gelijknamige dorpje. Het is een dromerig veenriviertje met veel fraaie uitzichten over het verrassend 'lege' hart van Holland.

De route is kort en ideaal voor Wijsmuller- én natuurliefhebbers die willen genieten van het landschap zoals hij het zag én meerdere natuurgebieden. Stap gerust af en wandel door de Groene Jonker, over het Pietersenpad naar de Westveense molen of door Lusthof De Haeck.


Polderlandschap bij Noorden, ca. 1900, olieverf op doek

Bronnen: Tekst: RouteYou, Paul Graalman. Afbeelding: particuliere collectie.

196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page