top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPhilip Wijs Photos & Art

Hanzestad Hattem

Bijgewerkt op: 17 apr.

Vanuit zijn woonplaats Amsterdam reisde Wijsmuller het hele land door. Steeds opnieuw zocht - en vond hij mooie plekken om vast te leggen. Dat is goed te zien aan de vele landschappen en dorps- en zeegezichten die hij tekende en schilderde. Gedurende meerdere zomers verbleef hij maandenlang in de provincie Gelderland. Zutphen en directe omgeving waren favoriet, maar hij trok ook meer noordwaarts. Wijsmuller kwam graag in Hattem. Deze Hanzestad ligt nog net in Gelderland, op de grens met Overijssel, tussen de IJssel en de noordrand van de Veluwe. Door de fraaie ligging is Hattem al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstschilders.

Op een mooie lentedag ging ik er een kijkje nemen. Ik werd niet teleurgesteld: er is gelukkig nog veel te herkennen uit de tijd van Wijsmuller. De Dijkpoort is weliswaar veranderd sinds Wijsmuller er een ets van maakte, maar biedt de stad nog altijd een schilderachtige aanblik. In 1908 werd de toren gerestaureerd en door de architect P.J.H. Cuypers werden weergang, kap- en hoektorentjes toegevoegd. Het fraaie schilderij met zicht op windkorenmolen De Fortuin is te bewonderen in het Voerman StadsMuseum Hattem. Wijsmuller studeerde in 1876/1877 tegelijkertijd met kunstschilder Jan Voerman sr., de naamgever van het museum, aan de Rijksacademie in Amsterdam. Zij kregen hier onder andere schilderles van August Allebé.

Bronnen Afbeeldingen van linksboven, met de klok mee: Zicht op Hattem, met molen De Fortuin, olieverf op doek: Voerman StadsMuseum Hattem. Zicht op Hattem, olieverf op doek: Galerie Niemeijer, Zwolle. Thans in privé collectie. Bij de Dijkpoort te Hattem, ets: Rijksmuseum Amsterdam. In de moestuin, Hattem, olieverf op doek: Venduehuis der notarissen, Den Haag. Thans in privé collectie.

199 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page