top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPhilip Wijs Photos & Art

Wijsmuller dicht bij huis

Bijgewerkt op: 31 okt. 2023

In het begin van zijn carrière legde Wijsmuller zich toe op de plekken die het dichtst in de buurt waren. De singels van Amsterdam, toen nog schilderachtig en onbedorven, de Amstelveense weg en het huis ‘Te Vraag’ aan de Sloterweg waren zijn eerste onderwerpen.


Dikwijls liep hij urenlang, beladen en bepakt met zijn schilders attributen. Hij maakte studies van dingen, die hij in zijn directe omgeving had kunnen vinden. Die eerste studies zijn hard als ijzer en uitvoerig als een foto; maar voortdurend werkend ontwikkelde Wijsmullers talent zich al spoedig tot het voortbrengen van dingen die 'er mee door konden'. Als hij en zijn schildervrienden van der Waay en Witkamp eens hunkerden naar het vrije veld namen ze het laatst vervaardigde ‘stukkie kunst’ onder de arm, om het hier of daar voor een daalder te verkopen. Als ze zo gelukkig waren, deelden zij broederlijk de opbrengst, om in de schone natuur van Haarlem te gaan genieten van hun jeugd en hun kunst.

Hoe moeilijk deze tijden ook waren: veel mooie herinneringen waren er aan verbonden, zo blijkt uit latere interviews met de schilder.


Bronnen Tekst (enigszins aangepast): H.M. Krabbé, Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1894. Afbeeldingen van linksboven, met de klok mee:

Singelweg (2 x): Stadsarchief Amsterdam.

Sloterweg (2 x): Artnet.

324 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page